Fikir Hasadı

Fotorelacje uczestników maj 2019 Turcja

Wymiana międzynarodowa Erasmus+ finansowana przez UE – Projekt społeczny Fikir Hasadı miał na celu zwiększenie wydajności produkcji żywności w konkretnym rejonie Turcji – w okolicy miasta Mersin. Tematem przewodnim był zrównoważony rozwój lokalnych przedsiębiorstw rolniczych i spożywczych. Dodatkowym celem była wymiana kulturowa młodych ludzi z 5 krajów: Polski, Turcji, Grecji, Słowacji i Rumunii.

Plan był napięty. W ciągu tygodnia odwiedziliśmy 4 zakłady produkcyjne:

  • ogromną plantację truskawek (najsmaczniejszych jakie kiedykolwiek jedliśmy) i innych owoców m. in. malin i jeżyn;
  • destylarnię lokalnego wina;
  • zakład Cukurova fide a.s. zajmujący się uprawą sadzonek różnych warzyw i owoców, m.in 15 gatunków papryki, pomidory, arbuzy i melony;
  • szklarnie, w której uprawiane są setki gatunków kwiatów.

Dowiedzieliśmy się sporo na temat funkcjonowania danych przedsiębiorstw, wielkości ich produkcji, eksporcie, metodach pracy itd. Braliśmy również czyny udział w codziennych obowiązkach tamtejszych pracowników: zasadziliśmy kilkadziesiąt nowych roślinek, zajęliśmy się również zbiorem truskawek (choć chyba więcej z nich lądowało w naszych buziach niż w koszykach). Analiza sensoryczna lokalnego wina była chyba najprzyjemniejszym z nich 😊

Ponadto w mieszanych międzynarodowych grupach wykonaliśmy kilka projektów o tematyce związanej z produkcją żywności i rolnictwem. Do najciekawszych pomysłów należały: użycie dronów z czujnikami umożliwiającymi kontrolę takich parametrów upraw, jak: wilgotność czy stopień skażenia, biodegradowalne słomki, czy użycie ekologicznego nawozu z pokrzywy i czosnku.

Zastanowiliśmy się również nad możliwościami marketingowymi dla tureckiej herbaty, spotkaliśmy się z przedstawicielem lokalnej władzy zajmującym się rolnictwem i produkcją żywności, a także wykonaliśmy szereg innych aktywności mających na celu naszą integrację i lepsze poznanie Turcji. Zdecydowanie do jednej z najlepszych części wyjazdu zaliczyć możemy wieczorki kulturowe, podczas których znacznie poszerzyliśmy swoją wiedzę na temat krajów biorących udział w projekcie. Były zdjęcia, muzyka, tradycyjne tańce, jedzenie i oczywiście… alkohol – jakże by inaczej. Serefe! (tur. na zdrowie!)

Podczas polskiej nocy wszyscy mieli okazję spróbować kiszonej kapusty, toruńskich pierników, krówek, ptasiego mleczka, andrutów no i kabanosów. Zatańczyliśmy poloneza i pokłóciliśmy się trochę ze Słowakami, który fragment Tatr jest czyj.
Nie obyło się oczywiście bez wycieczek po okolicy bliższej i .. dalszej! Odwiedziliśmy piekło i niebo, czyli ogromną jaskinię położoną w górach Taurus. Wybraliśmy się też na rejs statkiem po Morzu Śródziemnym, z którego mogliśmy podziwiać symbol regionu – zamek twierdzę Kizkalesi (zamek Panny) zbudowany na wodzie. Odwiedziliśmy bazar w miejscowości Tarsus, z której pochodził św. Paweł, a w Adanie zwiedziliśmy największy meczet w Turcji i na całym Bliskim Wschodzie – Wielki Meczet Sabanci Merkez.

Adana to zresztą kolebka kebapu. Nie mogliśmy tego nie wykorzystać. Kebap był chyba najczęściej jedzoną przez nas potrawą. Spróbowaliśmy również specjału z Mersin – tantuni, czyli placków z mięsem i warzywami i tureckiej pizzy Lahmacun, a całość zapiliśmy litrami ayranu, turkish coffe i czaju. Po czym… przychodził czas na strasznie słodkie baklawy, chałwy i inne tureckie słodycze, od których przytyliśmy wszyscy przynajmniej po kilka kilogramów.

Projekt Fikir Hasadı obfitował w mnóstwo atrakcji. Mieliśmy okazję podziwiać prawdziwe tureckie wesela, zapalić hookah, czyli shishę, i poznać czym jest prawdziwa turecka gościnność. To był niezwykły wyjazd, na którym nauczyliśmy się bardzo wiele! Poznaliśmy zasady działania lokalnych przedsiębiorstw rolniczych i spożywczych, przekazaliśmy również własne pomysły na ich udoskonalenie, poznaliśmy kulturę nie tylko kraju, w którym nas ugoszczono, ale również 3 pozostałych państw biorących udział w projekcie. I przede wszystkim bardzo dobrze się bawiliśmy i nawiązaliśmy przyjaźnie na całe życie.

Nasi Partnerzy